søndag 11. november 2012

'Single malt' fra Drammen

En norsk 'single malt' fra Drammen


Nylig oppdaget jeg en ny norsk brennevin: 'Aass & Egge Norsk Single Malt'. Dette er en destillat på grunnlag av øl fra ølproduksjon i Åss bryggeri i Drammen. Destillasjon utføres av Egge gård. På etiketten, rett under 'single malt', står det 'Eau de vie de bière' - og dette er den korrekte betegnelsen. Andre navn er 'Bierbrand' eller 'Bierschnaps'. Med 3 års fatlagring fikk spriten med 40% alkohol en fin, gullen honningfarge. Drikken selges i en halfliterflaske med tappedato og flaskenummer.
Flaske og cognacglass: aass & egge norsk single malt
Dette skriver produsenten selv: "Aass & Egge Norsk Single Malt" er brygget på øl fra Aass Bryggeri i Drammen og destilert på Egge Gård i Lier. Destillasjonsmetoden gir et brennevin med godt råvarepreg og særegen maltsmak. Aass & Egge Norsk Single Malt er lagret på både eike- og sherryfat som gir god fylde og fin ettersmak. Produktet er resultatet av et samarbeid mellom to tradisjonsrike familiebedrifter, i Drammen og i Lier, med sammen nesten 500 års historie."
Jeg hadde smaket en del øldestillater før, for eksempel hos den tradisjonsrike Bruch bryggeri i Saarbrücken i Tyskland, og i forskellige bryggerier i Svartskogen og Sveits. Derfor var jeg spent om smaken - spesielt etter flaksen lover 'single malt' og dermed kobler seg til whisky-familien. Drikken preges av en veldig mildt og avrundet maltlukt med mye spritnoter. Smaken kan best beskrives som en fyldig, myk Cognac med en nesten kremet følelse i ettersmak. Jeg likte smaken veldig godt. Drikken passer til alt vi bruker Cognac eller fatlagret Grappa til. Mykhet og modenhet er imponerende for en forholdsmessig kort lagringsperiode av 3 år.  Dette er en spennend destillat fra Norge, som kan lage inntrykk på venner født og oppvokst utenfor Akevit-belten.
Bildet er bevisst tatt uten whiskyglass. Etiketten har, dessverre, potensjal falk markedsføring. 'Single Malt' skaper nesten umiddelbart en forventning om røyksmak på tungen. Drikken leverer ikke etter suggestionen om å være en whiskey. Drikken har sin egen klasse, mellom en godt Grappa og en myk Cognac. Dette kan etikett-designere hos Aass Bryggeriet tenke litt på.

Siden det er ikke alt for lett å få seg en smaksprøve av sprit i Norge har jeg en tips til smaking. I Oslos nye mathalle er det en utsalgssted som fokusserer sterk på lokale spesialiteter fra Drammens-området: Kongens Hage. Her har de destillatene fra Egge gård i skapet, og det er mulig å bestille en prøveglass. Mens du er på smaking, ikke glem å smake på elpe-schnaps fra Egge.

Lenker:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar