søndag 14. september 2014

Toscana-følelsen for mørketiden: Olivenolje kryddret med steinsopp

Toscana-følelsen for mørketiden: Olivenolje krydret med steinsopp

En veldig enkel oppskrift med steinsopp rett fra norske skoger kan forbedre pizza eller pasta om vinteren: Steinsoppolje. Alt en trenger er en fersk eller tørket steinsopp, og nok olivenolje i en flaske med stor nok åpning. Kast inn de tørkete steinsoppbiter i flasken.

I tilfellen det brukes fersk steinsopp, så skal den stekes i litt olje til den begynner å bli brun ved randen. Avhengig av personlige preferanser kan det tilsettes fersk hvitløk eller timian i flasken. Jeg foretrekker ren steinsopp, siden hvitløk og andre krydder er best fersk på maten.

Det blir en smaksforskjell mellom tørkede og stekte steinsopp i oljen. Mangler det ikke med sopp, er det best å prøve begge varianter! Oppskriften fungerer like godt med rapsolje eller solsikkeolje om man liker ikke olivenoljens smak.

Flasken med steinsopp og olje skal lagres i minst tre uker for den brukes på mat - helst på et sted hvor den ikke utsettes for direkte dagslys og sollys (selv om det ser veldig pent ut ved vinduet).

Bruk:
  • til enhver form for pasta
  • til pizza
  • til risotto
  • på stekt kjøtt
  • i salatdressing
  • på smørstekt fisk

Lenker:
  • En kilde for tørket steinsopp i norsk handel kan treffes regelmessig på Matstreif og Bondens marked: Soppgleder.no selger forskjellige arter med tørket sopp.
  • Ellers er importert, tørket steinsopp for salg i matspesialitetbutikkene, for eksempel hos Gutta på Haugen i Oslo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar