En veldig enkel oppskrift med steinsopp rett fra norske skoger kan forbedre pizza eller pasta om vinteren: Steinsoppolje. Alt en trenger er en fersk eller tørket steinsopp, og nok olivenolje i en flaske med stor nok åpning. Kast inn de tørkete steinsoppbiter i flasken.
I tilfellen det brukes fersk steinsopp, så skal den stekes i litt olje til den begynner å bli brun ved randen. Avhengig av personlige preferanser kan det tilsettes fersk hvitløk eller timian i flasken. Jeg foretrekker ren steinsopp, siden hvitløk og andre krydder er best fersk på maten.
Det blir en smaksforskjell mellom tørkede og stekte steinsopp i oljen. Mangler det ikke med sopp, er det best å prøve begge varianter! Oppskriften fungerer like godt med rapsolje eller solsikkeolje om man liker ikke olivenoljens smak.
Flasken med steinsopp og olje skal lagres i minst tre uker for den brukes på mat - helst på et sted hvor den ikke utsettes for direkte dagslys og sollys (selv om det ser veldig pent ut ved vinduet).
Bruk:
- til enhver form for pasta
- til pizza
- til risotto
- på stekt kjøtt
- i salatdressing
- på smørstekt fisk
Lenker:
- En kilde for tørket steinsopp i norsk handel kan treffes regelmessig på Matstreif og Bondens marked: Soppgleder.no selger forskjellige arter med tørket sopp.
- Ellers er importert, tørket steinsopp for salg i matspesialitetbutikkene, for eksempel hos Gutta på Haugen i Oslo.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar